Tuinmeubelmaterialen ijzer en staal

Geplaatst op 05-07-2022

Categorie: Huis, tuin en wonen

Gecoate ijzeren of stalen tuinmeubelen zijn een beproefde klassieker. Niet voor niets, want metalen tuinmeubelen met de juiste coating zijn absoluut weerbestendig, duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en stabiel. Daarom worden tuinmeubelen van ijzer of staal al decennialang zowel in de particuliere sector als in de horeca gebruikt. Basisvormen en materiaalcombinaties met ijzer en staal Een metalen tuinbank of volledig metalen ligbed bestaat meestal uit een frame van holle buizen. Typische vormen zijn ronde buizen, ovale buizen of rechthoekige buizen. Het zit- en ligvlak is meestal gemaakt van strekmetaal (ook wel mesh metal genoemd). Een metalen tuintafel bestaat ook uit holle buizen. De tafelbladen zijn meestal gemaakt van strekmetaal, geperforeerd plaatstaal of massieve metalen panelen.

Naast een zitgroep van massief metaal zijn er ook steeds meer materiaalcombinaties die een constructie van ijzer of staal combineren met zit-/ligvlakken of tafelbladen van andere materialen. Tuinstoelen, tuinstoelen of tuinbanken zijn er bijvoorbeeld in een combinatie van stalen frame en zit- of ligvlak van kunststof gaas (polyrattan) of nylonweefsel (Textilene). Tuintafels met stalen buizenframe zijn naast het klassieke strekmetaal of geperforeerde metalen bladen verkrijgbaar met een grote verscheidenheid aan tafelbladen, bijvoorbeeld tafelbladen van kunststof of composietmaterialen (Werzalit-bladen, Kettalux volledig kunststof bladen). Ook een tuintafel met een glazen tafelblad of tafels met een stenen blad zijn populair.

Weerbestendigheid van ijzeren en stalen tuinmeubelen

De combinatie van "gaten" oppervlak en hoogwaardige coatings met kunststof onderdelen zorgt ervoor dat de ijzeren tuinmeubelen makkelijk schoon te maken zijn, snel drogen na een regenbui en direct weer inzetbaar zijn. Bovendien is altijd een aangename oppervlaktetemperatuur gegarandeerd: als het buiten fris is, is het oppervlak niet zo koud als blank metaal, en zelfs als het meubel wordt blootgesteld aan fel zonlicht, wordt het oppervlak niet te warm en blijft het meubel bruikbaar.

Gecoate ijzeren meubels zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. In principe kunt u ook in de winter met sneeuw en vorst zonder problemen buiten blijven. Ze zijn met gemak bestand tegen zon, wind en regen. Beschermhoezen en hoezen kunnen echter extra bescherming bieden en zijn afhankelijk van de locatie (bijvoorbeeld onder bomen in de tuin) ook aan te raden. U moet er echter voor zorgen dat u alleen koffers van hoge kwaliteit gebruikt. Omdat beschermhoezen een grote verscheidenheid aan kunststoffen bevatten, kan niet worden gegarandeerd dat bij langdurig contact met de coating, vooral bij condensatie en UV-straling, stoffen uit deze kunststoffen vrijkomen die de coating zelf niet vernietigen maar lelijke kunnen achterlaten. vlekken.

Dit probleem treedt bijna nooit op vanwege de individuele snit van stoel-, tuinbank-, ligstoel- of tafelgroephoezen, maar kan relevant worden bij geperforeerde metalen platen en gesloten tafelbladen en direct bevestigde tafelbladen. Daarom: gebruik bij voorkeur alleen de hoezen van de betreffende fabrikant of die met afstandhouders (bierkrat, klapstoel, etc.). Om dezelfde reden mogen plastic tafelkleden niet of niet lang op geperforeerde metalen tafels of gesloten tafelbladen worden geplaatst.

Zoals bij alle dagelijkse gebruiksvoorwerpen geldt hetzelfde voor tuinmeubelen van ijzer en staal: een zorgvuldige behandeling zorgt ervoor dat je lang van het product kunt genieten. Hoewel ijzeren tuinmeubelen 's winters buiten kunnen blijven staan, blijven ze langer mooi als ze 's winters droog en binnen staan.

De verzorging van meubels van ijzer en staal

Tuinmeubelen van gecoat ijzer of staal zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Stof, vogelpoep en dergelijke kunnen ofwel eenvoudig met een tuinslang worden afgespoten of met een milde reinigingsoplossing worden verwijderd. Speciale zorg is niet nodig. Afhankelijk van de locatie en het weer kan het soms voorkomen dat er licht roestig condenswater uit de buizen van de sokkel loopt. Dit is geen reden tot bezorgdheid. Hierbij helpt het vaak als je de beschermkapjes verwijdert en laat drogen. Spuit gedurende deze tijd wat anticorrosiespray in de leidingen en plaats de beschermkappen er weer op. Mogelijk krijgt u direct nieuwe beschermkappen als de oude niet meer goed sluiten.

Als de coating van de ijzeren meubelen na verloop van tijd krassen krijgt, dan geldt het volgende: Oppervlakkige krassen in de lak zijn geen reden tot zorg. De verflaag is nog functioneel en het ijzer wordt niet blootgesteld aan corrosie. Dergelijke oppervlakkige krassen, die meestal alleen in het licht zichtbaar zijn (vergelijkbaar met de lichte strepen op autolak na gebruik van de wasstraat), zijn over het algemeen onvermijdelijk, zelfs bij voorzichtig gebruik. Alleen bij zeer diepe krassen, die door grote invloeden van buitenaf kunnen worden veroorzaakt en die tot op het blanke metaal doordringen, is het raadzaam om het metaal te behandelen en af ​​te dichten met retoucheerverf van de betreffende fabrikant om de corrosie te herstellen bescherming.