Conclusie

Conclusie

Het is duidelijk dat de ontwikkelingen met betrekking tot vitamine D in de afgelopen 5 jaar razendsnel zijn gegaan. Het is echter ook duidelijk dat de traditionele adviesorganen met hun behoudende instelling en denktrant die ontwikkelingen nauwelijks kunnen volgen. De adviezen die gisteren werden gegeven zijn vandaag al weer achterhaald. Net als vroeger zijn het ook nu de geneeskundigen die het tempo van de ontwikkelingen aangeven en zij zijn het die de stap voorwaarts hebben veroorzaakt. Geen voedingsdeskundigen of epidemiologen maar de medische professie. Zij zouden zich de vertraging van bijna 60 jaar moeten aanrekenen. Zij zouden moeten leren van het feit dat zij het gebied van nutriënten zo lang links hebben laten liggen. En ervoor te zorgen dat dat niet weer kan gebeuren.

Het is niet meer dan logisch dat zij, als eerste stap, nu ook de andere nutriënten weer tot hun verantwoordelijkheid gaan rekenen en op een gedegen manier gaan onderzoeken, net zoals vitamine D. Zeer waarschijnlijk zal dat ons inzicht ook voor die nutriënten drastisch veranderen. In dat geval zou de daarmee te bereiken gezondheidswinst wel eens heel groot en relatief goedkoop kunnen zijn.

Voor vitamine D is duidelijk dat de huidige ondergrens van 50 nmol/l vrijwel overal wordt gehanteerd, enkele conservatieve bolwerken daargelaten. De discussie voor de komende jaren zal zich verder toespitsen op de optimale waarde, die mogelijk hoger ligt. Dit zal gekoppeld zijn aan preventieve studies die merendeels nog moeten worden opgezet. Men zal haast moeten maken dit te doen, omdat de kennisoverdracht tegenwoordig met alle moderne informatievoorziening zeer snel gaat. Als straks het grootste deel van de bevolking al extra vitamine D uit zichzelf neemt is men te laat en zullen studies nauwelijks nog goed zijn uit te voeren.

Op dit moment lijkt er een relatie te zijn tussen een vitamine D spiegel boven de 75 nmol/l en een lagere kans op de ontwikkeling van

  • een te hoog cholesterol,
  • een te hoge bloeddruk,
  • auto-immuunaandoeningen,
  • diverse kankersoorten, zoals dikke darm kanker,
  • diabetes,
  • luchtweginfecties en
  • Multiple Sclerose.

Vanwege deze effecten van vitamine D is het zonadvies aangepast en kunnen we weer zonnen als we het maar verstandig doen zonder te verbranden. Daarmee hebben we nog niets gedaan met de ouderwetse levertraan, waarvoor nog een alternatief moet worden aangegeven.

Ten aanzien van kinderen lijkt het volstrekt logisch om hen tot hun 18e jaar met vitamine D te suppleren, zoals de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen ook heeft geadviseerd. De vraag is nog hoe hoog die dosering moet zijn, maar een eerste logische stap zo zijn terug te gaan naar de hoeveelheid die zij vroeger binnenkregen met levertraan. En dat is beduidend hoger dan het huidige advies tot 4 jaar van de Gezondheidsraad.

Verder zal er een duidelijk hoger suppletie advies dienen te komen voor volwassenen om de enorme hoeveelheid volwassenen met een vitamine D tekort niet alleen nu op te lossen, maar naar de toekomst toe blijvend te voorkomen.

1 reactie op “Conclusie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *