Hoger vitamine D verbetert prognose borstkanker

Recent is een studie gepubliceerd waarin is gekeken naar de vitamine D spiegel in relatie tot borstkanker. Bij vrouwen met een spiegel hoger dan 75 nmol/l hebben een 50 % hogere kans om 5 jaar de ziekte te overleven. Met elke 25 nmol/l stijging, stijgt de 5 jaars overleving met 20%.

Verder bleek dat vrouwen met een hogere spiegel een kleinere tumor hadden. De onderzoekers benadrukken dat dit niet direct een oorzaak gevolg effect betekent, maar dat er wel een heel duidelijk associatie is. Het zou moeten betekenen dat ook in de oncologie meer aandacht moet zijn voor het vitamine D. Het is overigens niet het eerste onderzoek dat een dergelijke relatie laat zien, maar de bewijzen stapelen zich zo langzmerhand wel op.

Het betekent wederom dat de leefomgeving kennelijk belangrijk is voor de ontwikkeling van ziekte en gezondheid. Hopelijk gaan artsen zich dat steeds meer realiseren en gaan zij hun kennis ook inzetten op dat gebied.

http://carcin.oxfordjournals.org/content/early/2012/05/24/carcin.bgs187.abstract?sid=11caf60c-3734-482a-ba7d-aada9e81a9c1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *